Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Woonplant van de maand augustus: de Saintpaulia

Woonplant van de maand augustus: de Saintpaulia

Stressverlagende kleurexplosie met hoge aaibaarheidsfactor

Een kleine kleurexplosie op een zacht aaibaar bedje. Nee, geen beschrijving van een exquise gerecht op een menukaart. Het is de Woonplant van de maand augustus, de Saintpaulia. Beter bekend onder de naam Kaaps viooltje is deze bijzondere plant niet alleen een lust voor het oog, maar zorgt ze ook nog eens dat jij minder stress ervaart.  

Meteen bij binnenkomst fleurt ze je woning al op. Met haar cluster van bloemen - variërend in kleuren van paars en violet tot wit en bleekblauw en combinaties daarvan – is ze een aantrekkelijke verschijning in je woning. Opvallend zijn haar bladeren: stevig, vlezig en dankzij de lichte beharing beschikken ze over een hoge aaibaarheidsfactor. Wat dat laatste betreft: graag zelfs wat de Saintpaulia betreft! Want ze is absoluut niet vies van een beetje fysiek contact.

Licht adellijk tintje
Er kleeft een licht adellijk tintje aan de Saintpaulia, al is ze zelf de laatste die dat luid zal verkondigen. Ze is vernoemd naar baron Walter von Saint Paul-Illaire. Hij was het die de plant eind 19e eeuw als eerste ontdekte. De Saintpaulia vindt haar oorsprong in Afrika, om precies te zijn Tanzania en het zuidoosten van Kenia. Daar groeit ze in een vochtige atmosfeer op lichte plaatsen. Dat zijn dus ook de omstandigheden waaronder ze bij voorkeur in je woning zal vertoeven. Regelmatig water geven tijdens de groeiperiode is belangrijk, in de winter wat minder. Bij voorkeur zacht water, veel licht, maar geen volle zon.

Minder gestrest
Doe je dat dan zorgt zij er voor dat jij je rustiger voelt. Engels onderzoek uitgevoerd op de Universiteit van Surrey heeft namelijk aangetoond dat mensen die in een kamer met planten een aantal opdrachten moesten uitvoeren minder gestrest waren dan de groep mensen die hetzelfde moest doen in een ruimte zonder planten. Ideale huisgenoten dus, die planten zoals de Saintpaulia’s; niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nog eens goed voor je geestelijke gesteldheid.  

Woonplant van de maand
De Saintpaulia staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van augustus. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de Nederlandse woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra