Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Geveltuintjes aanleggen

Geveltuintjes aanleggen

Hoe meer groen, hoe beter. Wanneer u een geveltuintje aanlegt, wordt de hele buurt daar blij van. Veel steden en gemeenten stimuleren de aanleg van geveltuinen. Wanneer u een geveltuin aanvraagt, halen ze de stoeptegels weg, plaatsen ze stenen randen en vullen ze de smalle strook met goede aarde. Gratis en voor niks!

Goede geveltuinplanten
Geveltuinen hebben over het algemeen vrij droge grond, want de gevel onttrekt vocht aan de aarde en overstekende dakranden vangen het meeste regenwater weg. Kies dus voor planten die gedijen in droge omstandigheden. Voorjaarsbollen doen het meestal uitstekend, want die houden niet van natte voeten. Daarnaast zijn klimplanten bij uitstek geschikt, want ze hebben aan de voet relatief weinig ruimte nodig, terwijl ze een groot deel van de gevel opfleuren. Houd ook rekening met de hoeveelheid zon die het tuintje vangt.

  • Geschikt voor volle zon: baardiris, bieslook, blauweregen (Wisteria), clematis, heiligenkruid (Santolina), klimroos, komkommerkruid (Borago), lavendel, papaver, struikveronica (Hebe), stokroos, tijm, venkel (Foeniculum vulgare), wolfsmelk (Euphorbia)
  • Geschikt voor halfschaduw: akelei, hulst, kerstroos (Helleborus), kamperfoelie (Lonicera), klimop, klokjesbloem (Campanula), ooievaarsbek (Geranium), vingerhoedskruid
  • Geschikt voor schaduw: klimop, maagdenpalm (Vinca major en Vinca minor), donkere ooievaarsbek (Geranium phaeum), Pachysandra, Viburnum, zenegroen (Ajuga reptans)

Geveltuintips

  • Controleer eerst bij uw gemeente of stadsdeel of u een geveltuin mag aanleggen. Vraag toestemming aan de buren op de begane grond, wanneer u zelf op een hogere etage woont. Ook de huisbaas moet vooraf toestemming geven.
  • Zet de nieuwe planten eerst met pot en al in de tuin, om te kijken wat de beste combinaties zijn. Haal ze daarna uit de pot en plant ze op de juiste plek.
  • Plaats klimplanten op minstens 40 centimeter van de gevel.
  • Een struik met doornen of stekelig blad houdt fietsen én inbrekers op afstand.
  • Geef regelmatig water en mest.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra