Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Water besparen

Water besparen

Op zich is het heerlijk om op een warme zomeravond de tuin te sproeien en zo te ontspannen en tegelijkertijd zelf een beetje af te koelen. Maar wat als u een heel grote tuin heeft? Of heel veel potten? Dan kan het water geven bewerkelijk worden en verbruikt u al snel heel veel water. Jaarlijks wordt in een tuin gemiddeld zo’n 2200 liter drinkwater gebruikt. Een aantal tips om zuinig met water om te gaan.

Slimme watertips

 • Controleer of de grond wel echt droog is. Vaak is alleen de bovenlaag droog en voelt de grond eronder nog vochtig. Als dit het geval is, kunt u het gieten of sproeien nog even uitstellen.
 • Water geven of sproeien doet u het best ’s ochtends vroeg of in de avond. Overdag, in de volle zon, verdampt het water snel.
 • Zet de sproeier eens in de week een uur of langer aan in plaats van iedere dag een kwartiertje. Dan dringt het water dieper in de grond door en worden de planten min of meer gedwongen langere, diepere wortels te ontwikkelen. Hetzelfde geldt voor het water geven met tuinslang of gieter: liever om de paar dagen een flinke hoeveelheid dan iedere dag een beetje.
 • Maak rond bomen en struiken die u net geplant heeft een dijkje van grond. Vul de cirkel tussen de stam en het dijkje met water, zodat het langzaam naar de wortels doorsijpelt in plaats van alle kanten op te stromen.
 • Bedek kale grond tussen planten en onder struiken en hagen met een mulchlaag van cacaodoppen, grasmaaisel of houtsnippers, zodat de grond het water langer vasthoudt. Of plant bodembedekkers.
 • Zorg voor voldoende onbetegelde plekken in de tuin. Een gesloten bestrating of terras laat geen water door. Kies liever waterdoorlatende materialen, zoals split, dolomiet, grind, houtsnippers of gras.
 • Houd bij het planten rekening met de grondsoort in uw tuin. Kies mediterrane (kruiden)planten en grijsbladige planten en struiken die goed tegen droogte kunnen voor droge plekken. Hortensia’s hebben bijvoorbeeld vochtige grond nodig.
 • Een luchtige bodem houdt meer water vast. Verbeter de grond daarom elk jaar met compost of humus.
 • Koop een regenton.
 • Laat gieters of emmers buiten staan om regenwater op te vangen.
 • Plaats schaaltjes onder potten en bakken.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra