Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Tuinieren aan zee

Tuinieren aan zee

Wij vinden het heerlijk aan de kust, maar veel planten hebben er een harde dobber aan. De omstandigheden – stevige, zilte wind en droge, zanderige grond – vragen om een speciale selectie.

Inspiratie uit de duinpan
Wandelend of fietsend door de duinen, zien we al veel vrolijke bloeiers die wel tegen een stootje kunnen. Denk aan zandblauwtjes, zeeraket, duinroosjes, duinviooltjes, blauwe zeedistels en ‘pispotjes’ (zeewinde). Er groeien ook veel grassoorten, zoals helm, rood zwenkgras, duinriet en biestarwegras.
Andere planten die in de buurt van de kust kunnen gedijen zijn duinaardbei, Engels gras, zeekool (Crambe maritima), heiligenbloem (Santolina), lavendel, klimmende nachtschade/bitterzoet (Solanum Dulcarama) en slaapmutsjes (Eschscholzia). Struiken die het goed doen vlakbij strand en zee zijn duindoorn (die prachtige, oranje bessen krijgt), meidoorn, bezembrem (Cytisus scoparius), jeneverbes, gagel, vlier, wilde roos, egelantier (die naar appel ruikt) en de zilverbladige olijfwilg. Geschikte dennen en sparren: de zwarte den (Pinus nigra), Pinus mugo, de Pinus pinaster en de Servische spar.

In strandsferen
Voor degenen die niet aan de kust wonen, maar zich daar wel graag wanen, zijn er – naast veel grijsbladige planten en siergrassen – nog andere ingrediënten die zorgen voor een strandsfeer in eigen tuin. Denk bijvoorbeeld eens aan:

  • Een schelpenpad
  • Grijze kiezels en keien
  • Mooi verweerd en robuust hout voor traptreden of erfafscheidingen
  • Blauw-wit gestreepte strandstoelen, kussens, parasols en zonneschermen
  • Een blauw(-wit) gebeitste schutting
  • Een stronk drijfhout als decoratief object
  • Een anker of reddingsboei aan de schutting of (garage)muur

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra