Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Voorjaarsbollen planten

Voorjaarsbollen planten

Ook tuinieren is vooruitzien. Dus niet getreurd als de dagen weer korter worden en de temperatuur daalt. Beleef de nodige voorpret door voorjaarsbollen te planten. De beste tijd daarvoor is vanaf eind september tot begin november. De bollen hebben een koude periode nodig om in de lente tot bloei te komen, maar plant ze in ieder geval ruim vóór de eerste vorst. Het assortiment bloembollen in ons tuincentrum is vanaf begin september optimaal.

Hoe?
Bollen planten is heel eenvoudig. Stelregel is dat u ze – met het puntje omhoog – twee keer zo diep plant als de bol hoog is. Kijk hiervoor én voor de plantafstand op de verpakking. En verwen ze meteen met wat water.

Waar?
Voorjaarsbollen kunnen vrijwel overal geplant worden: in de border, in het gazon en in potten. Zolang ze maar niet te nat staan, want bollen houden van droge voeten.

Welke?

  • In de border: sneeuwklokje, tulp, narcis, krokus, blauw druifje (er is ook een witte en een tweekleurig-blauwe-variant), sneeuwroem (Chionodoxa), Anemone blanda (wit en blauw), hyacint, Oosterse sterhyacint (Scilla siberica), knikkende vogelmelk (Ornithogalum nutans), zomer- of lenteklokje (Leucojum), sierui (Allium), prairielelie (Camassia leichtlinii)
  • In het gazon: sneeuwklokje, krokus, narcis, Anemone blanda, zomer- of lenteklokje (Leucojum), Oosterse sterhyacint, sneeuwroem
  • In pot of bak: tulp, narcis, hyacint, Oosterse sterhyacint, blauw druifje, voorjaarster of oude wijfjes (Ipheion uniflorum), lage sieruien als Allium karataviense (25 cm hoog, mooi blad)

Tips

  • Er zijn bollen die vroeg bloeien (vanaf januari-februari) en die laat bloeien (mei-juni). Kijk op de verpakking en kies beide soorten om de bloei zo veel mogelijk te spreiden.
  • Pas in een pot de laagjesmethode toe: plant de laatbloeiers onderin en de vroegbloeiers bovenin. Plant ze niet te dicht tegen elkaar – ze mogen elkaar niet raken – en niet dicht tegen de rand van de pot, vanwege de kans op bevriezing. Omwikkel de pot in de winter met noppenfolie om die tegen vorst te beschermen. Zorg er daarbij wel voor dat overtollig regenwater weg kan lopen.
  • Bollen in het gazon? Steek met een spade een graszode uit, licht hem op, plant de bollen en plaats de graszode weer terug. Maai het gras in het voorjaar pas als het groen van de bollen helemaal afgestorven is of maai er tot die tijd omheen. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra