Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Planten scheuren en delen

Planten scheuren en delen

Het najaar (september-oktober) is de ideale tijd om planten te vermeerderen en een verjongingskuur te geven. De planten zijn nog niet geheel bovengronds afgestorven, zodat u goed kunt zien welke plant aan de beurt is. Bovendien is het nog warm genoeg voor het vormen van een goed wortelgestel. Het voorjaar is ook een optie, maar dan is het groen (en dus de exacte plek) van de plant nog niet goed zichtbaar.

Wat?
Planten die zich goed laten scheuren en delen: geranium (ooievaarsbek), vrouwenmantel, hosta, kattenkruid (Nepeta), bergamotplant (Monarda), Zeeuws knoopje (Astrantia), hemelsleutel (Sedum), vlambloem (Phlox), zonnehoed (Rudbeckia), zonnekruid (Helenium), daglelie (Hemerocallis), schoenlappersplant (Bergenia).

Hoe?

  • Spit de plant met een ruime kluit uit de border.
  • Knip eventuele bloemknoppen en zaden weg, zodat de plant alle energie kan steken in het vormen van wortels.
  • Scheur of deel de buitenste delen van de pol en houd daarbij de wortels zo gaaf mogelijk.
  • Zorg ervoor dat elk plantje genoeg wortels en scheuten heeft om verder te groeien.
  • Lukt het niet de scheuten en wortels met de hand te scheuren, gebruik dan een schep of een scherp en stevig mes. U kunt ook een beginnetje maken met de snoeischaar.
  • Verwijder de wortels van eventueel onkruid.
  • Spit de border goed om en voeg nieuwe humusrijke aarde of wat compost toe.
  • Geef de plantjes meteen royaal water.
  • Gooi het hart van de pol, de moederplant, op de composthoop.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra