Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

21 september 2013: Nationale Burendag

21 september 2013: Nationale Burendag

Sinds 2006 organiseren Douwe Egberts en het Oranje Fonds ieder jaar op de vierde zaterdag in september de nationale burendag. Allerlei lokale activiteiten worden gepromoot om mensen bij elkaar te laten komen en daarbij iets te doen voor elkaar en de buurt. Een geweldige aanleiding om bijvoorbeeld eens een plantenruilmarkt te organiseren. Of samen het groen in de straat aan te pakken!

Plantenmarkt

  • Vele handen maken licht werk. Schakel zo veel mogelijk enthousiaste en betrokken buurtgenoten in om een plantenruilmarkt te organiseren.
  • Maak onderling afspraken wie er voor de tafels of kraampjes zorgt en wie er zorgt voor een lekkere bak koffie of kop thee met wat lekkers erbij.
  • Zorg voor fleurige tafelkleden en voldoende draagtassen en zakken, zodat mensen hun nieuwe aanwinsten makkelijk kunnen meenemen.
  • Een markt midden op straat of op een pleintje is erg leuk, maar daarvoor is doorgaans een vergunning van de gemeente nodig. Een andere optie is om de markt te houden bij iemand die een grote tuin heeft.
  • Niet alleen overtollige planten uit eigen tuin kunnen worden aangeboden. Denk ook aan zaden die u nu uit eigen tuin kunt oogsten en aan planten die u nu prima kunt stekken of scheuren en delen.
  • Oude tuintijdschriften of -boeken over? Die kunnen ook prima op de ruiltafel!


Fleur de boel op!

  • Kan uw straat of buurt wel wat meer groen gebruiken? Voor een geveltuin moet u vergunning aanvragen, maar de meeste gemeenten staan daar welwillend tegenover en kunnen u bij de realisatie daarvan zelfs behulpzaam zijn; ze halen gratis de tegels weg, leggen een rand aan en zorgen voor voldoende aarde.
  • Kijk of u nog wat planten overheeft die ook goed in de boomspiegel op straat zouden kunnen staan of strooi er zaden uit die u overheeft uit eigen tuin. Verwijder eerst eventueel onkruid en voeg wat goede grond toe.
  • Maak al dan niet samen met de buren een mooie hanging basket of plantenbak voor bij de voordeur.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra