Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Dier-en-tuin

Dier-en-tuin

Het is weer bijna dierendag! Op 4 oktober kunnen we een extra snoepje of speeltje geven, maar we kunnen onze viervoeters ook blij maken met wat traktaties in de tuin.

Voor de hond

  • Een grasveldje om op te ravotten is natuurlijk heerlijk, al moet u geen voorkeur hebben voor een smetteloos strak gazon. Graven zit nu eenmaal in de aard van het beestje.
  • Bouw of koop een mooi hondenhok, zodat u hem met een gerust hart nog even buiten kunt laten als er regen wordt voorspeld.
  • Een ondiepe vijver met vissen, kikkers en allerlei insecten is voor een hond een interessant studieobject. Op warme dagen kan hij er bovendien zijn dorst lessen.
  • Oudere honden met artrose lopen niet graag op grind; hoe groter de kiezels hoe pijnlijker. Kies liever voor (een pad van) gras, tegels of vlonders.

Voor de kat

  • Katten zijn dol op de geur van kattenkruid (Nepeta) en valeriaan.  
  • Kattengras en lage, zachte siergrassen, zoals de zegge Carex caryophyllea en blauw schapegras (Festuca glauca), fungeren als gezonde knabbelsticks.
  • Op de bodembedekker gele aardbei (Waldsteinia) kan de kat geweldig buikschuiven en sluipend door de maagdenpalm (Vinca) kan hij op jacht naar kleine beestjes.
  • Een vijver(tje) is fascinerend voor een kat en bovendien kan hij eruit drinken. Zet bij de vijver wat steenanjer (Dianthus) of vetmuur (Sagina). De kat vindt het heerlijk om op deze zachte planten te liggen.
  • Katten zitten graag hoog, zodat ze goed zicht over de omgeving hebben. Neem een (stenen) tafel die het hele jaar door buiten kan blijven staan of plant een boom(pje) – die laatste kan meteen dienst doen als krabpaal. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra