Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Pompoenenparade

Pompoenenparade

Vanaf begin september rijpen de eerste pompoenen. Ze behoren tot de komkommerachtigen, net zoals de meloen en de courgette en ze zijn er in heel veel soorten en maten. De meest bekende is de grote, bijna ronde, oranje ‘Halloween’-pompoen. U kunt de meeste soorten verwerken in gerechten, maar ze zijn vooral ook heel decoratief – en niet alleen op 31 oktober.

Zelf kweken
Pompoenen zijn éénjarige planten. Voor het beste resultaat zaait u de zaden in het voorjaar binnen voor. Na half mei (IJsheiligen) kunnen de jonge plantjes de volle grond in. Belangrijk is dat de plant voldoende water en zonlicht krijgt, maar ook moeten er voldoende insecten aanwezig zijn voor de bestuiving – anders vormen de planten geen vruchten. Pompoenen willen graag vruchtbare grond (en anders een flinke dosis goede compost), zon en voldoende water. Ze doen het uitstekend op de composthoop. Plant ze minstens een meter uit elkaar, want elke plant kan flink uitdijen. In september tot en met begin oktober kunnen de pompoenen worden geoogst. Wilt u ze volgend jaar weer (of ook) in de tuin: haal dan zaden uit de vrucht, was deze goed af, laat ze drogen en bewaar ze koel en droog tot volgend voorjaar.

Oogsttijd
Een pompoen is rijp wanneer deze hard aanvoelt en de steel verkleurd, ingedroogd of kurkachtig is. Oogst pompoenen altijd met de steel, dan kunt u ze lang bewaren. Bewaar ze bij voorkeur in een koele ruimte (12-15 0C). Laat ze nooit buiten bij nachtvorst, want dan zijn ze meteen rot.

Soep of sier?
U kunt de meeste pompoensoorten in gerechten verwerken, bijvoorbeeld in pompoensoep, maar ook in roerbakgerechten. Het vruchtvlees is gezond, want het is vezelrijk en het bevat bètacaroteen. Ook de zaden zijn eetbaar en gezond, strooi bijvoorbeeld een handje geroosterde zaden over de salade of de pastamaaltijd. Wilt u liever genieten van de mooie kleuren en vormen, zet dan één of meer pompoenen bij de voordeur of op de tuintafel. U kunt er bijvoorbeeld ook uw naam of ‘welkom’ inkerven, of er Halloween-achtige figuren uit snijden en er een kaars inzetten. Plaats er ook nog wat leuke sierkalebassen bij.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra