Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Wat te doen in de tuin in oktober?

Wat te doen in de tuin in oktober?

Het is nu niet te warm en niet te koud voor klussen die enige inspanning vragen, zoals spitten, schuttingen plaatsen, muurtjes of verhoogde bakken metselen en paden aanleggen. Alles wat u nu nog doet, scheelt weer werk in het toch al drukke voorjaar!

  • Vaste planten, bomen en struiken (ver)planten; u kunt nu nog rozen, een mooie bessenstruik of een winterbloeier zoals een toverhazelaar of sierkers planten. Voor op het balkon is de winterjasmijn een aanrader, want deze kan prima in een ruime pot of kuip.
  • Vergeet niet voorjaarsbollen te planten.
  • Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen. Doe dat als het blad zwart begint te worden. Bewaar ze op een koele, droge plek.
  • U kunt nu nog zogeheten ‘koudekiemers’ zaaien; die komen pas op na een koude periode. Denk aan akelei, gentiaan, Zeeuws knoopje (Astrantia) en wildemanskruid (Pulsatilla).
  • Houd het gazon bladvrij, verwijder eventueel mos met een verticuteerhark of -machine en strooi tot slot wat kalk.
  • Houd ook de vijver bladvrij.
  • Afgevallen blad is niet alleen geschikt voor op de composthoop, maar kunt u ook gebruiken als ook afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten.
  • Kuipplanten als fuchsia’s en oleanders tijdig in de schuur of garage zetten. U kunt fuchsia’s en geraniums ook laten overwinteren door ze in te kuilen (in te graven in de tuin en ze bedekken met grond) of ze in een flinke kist vol potgrond te bewaren.
  • Verbeter de grond met tuinaarde, compost of mest.
  • Snoei bomen als berk, esdoorn en walnoot (bij voorjaarssnoei kunnen ze hevig gaan bloeden)
  • Verwijder plantensteunen uit de borders.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra