Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Bomen en struiken met mooi herfstblad

Bomen en struiken met mooi herfstblad

Het vlammende kleurenspektakel van de herfst kan lang duren. De eerste struiken verkleuren half september en dat kan doorgaan tot begin november. Valt er bij u in de tuin momenteel weinig kleur te bespeuren? U kunt in oktober en november nog een mooie struik of kleine boom planten die de komende jaren voor warme herfstkleuren zal zorgen.

Geel, oranje, rood
Hoe komt het eigenlijk dat blad in de herfst zo mooi verkleurt? Doordat de dagen korter en kouder worden neemt de productie van chlorofyl (bladgroen), dat zorgt voor de bladkleur en de zuurstofhuishouding, af. Dan komen andere pigmenten, die niet afhankelijk zijn van de hoeveelheid licht, naar boven, zoals geel en rood.

Aanraders
De mooiste verkleuring ontstaat als er sprake is van koude nachten en nog relatief warme en zonnige dagen. Maar er zijn genoeg (kleine) bomen en struiken die de herfst gegarandeerd mooi kleuren:

  • Esdoorns, zoals de Japanse esdoorn (Acer japonicum)
  • Sierkers (Prunus kurilensis en sargentii)
  • Amerikaans en Drents krentenboompje (Amelanchier lamarchii en laevis)
  • Kornoelje (Cornus kousa)
  • Kardinaalsmuts (Euonymus)
  • Azijn- of fluweelboom (Rhus typhina en chinensis)
  • Japanse notenboom (Gingko biloba)
  • Herfstpaardekastanje (Aesculus parviflora)

Tips

  • Voor wie genoeg ruimte heeft – tegen muur, schutting of tuinhuis – biedt de wilde wingerd, een klimmende woekeraar, een waar herfstkleurenspektakel.
  • Plant nooit wanneer het vriest.
  • Afgevallen bladeren zijn goed voor de grond. Ze beschermen tegen vorst en bevatten veel voedingsstoffen. Ook kunnen allerlei nuttige dieren en insecten in de bladeren overwinteren. Hark daarom niet al het gevallen blad uit de border, maar laat een laagje liggen. Houd gazon en vijver wel bladvrij.
  • Maak een krans met herfstbladeren, voor in huis, op het balkon of terras. Koop een kant-en-klare krans van takken of stro en zet de bladeren erop vast met spelden of bloembindersdraad. Of vorm zelf een krans of hart van takken of twijgen uit eigen tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra