Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Feestelijke herfstdecoraties

Feestelijke herfstdecoraties

Halloween en Sint-Maarten staan voor de deur. Ook op een doorsnee donkere dag is het fijn voor uzelf en de visite wat extra sfeer in en rond het huis te creëren.

Maak een pompoenlantaarn
Leuk voor bij de voordeur of op de tuintafel: een uitgeholde pompoen waar u een gezicht of andere figuur uit snijdt en een waxinelichtje in plaatst. Snijd met een scherp aardappelmesje het deksel van de bovenkant. Maak daarbij schuine sneden, zodat het deksel er weer netjes op past in plaats van erin te vallen. Hol de pompoen uit met een grote eetlepel of ijsschep. Verwijder ook het vruchtvlees van het deksel en gebruik het om een lekkere soep of puree van te maken. Teken met een stift of pen de gewenste figuren op de pompoen en snijd deze voorzichtig uit. Laat de pompoen vervolgens goed drogen. Wrijf de buitenkant in met vaseline of slaolie, zodat hij mooi gaat glimmen. Plaats er een of twee waxinelichtjes in en zet het deksel er weer op.

Bewaartips
Zet de pompoen op een droge plek. Haal hem ook naar binnen bij nachtvorst. Om te voorkomen dat restjes vruchtvlees gaan rotten, kunt u de binnenkant schoonvegen met een beetje verdunde alcohol of chloor, of insmeren met gesmolten paraffine.

Pompoenboeket
Een uitgeholde pompoen is ook leuk als terrine voor het opdienen van de pompoensoep of vul hem met een fleurig herfstboeket. Neem een plastic zak of huishoudfolie om nat steekschuim in te doen, zodat de pompoenvaas niet nat wordt en gaat rotten. Steek in de oasis bijvoorbeeld oranje of gele chrysanten, takken met sierappeltjes en klimopranken. Een aantal verschillende soorten pompoenen met wat groene (klimop)ranken erbij staat ook leuk bij de voordeur of op de tuintafel.    

Meer sfeer bij koud weer

  • Zelfgemaakte lampionnen horen bij Sint-Maarten, maar heeft u geen (klein)kinderen over de vloer, denk dan eens aan mooie windlichten, lantaarns en (geur)kaarsen voor binnen en buiten. Voor wat extra licht in de duisternis zijn vuurkorven en fakkels geweldige sfeermakers in de tuin. U heeft een ruime keuze in ons tuincentrum.
  • Niets zo fleurig als natuurlijke lampionnetjes. De lampionplant (Physalis) dankt zijn naam aan het oranje, ballonvormige omhulsel van de bessen die aan de takken groeien. De takken met de zo’n vijf centimeter grote lampionnetjes zijn nu volop te koop, vers en gedroogd. Ze staan niet alleen leuk in een vaas, maar ook rond een krans of hangend boven de eettafel. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra