Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Winterbloeiers planten

Winterbloeiers planten

Zelfs midden in de winter zijn er vaste planten en struiken die mooi bloeien en vaak ook nog eens heerlijk geuren. Zolang het niet vriest kunnen we alles nog planten, dus sla nu uw slag in ons tuincentrum.

Vaste planten
Een van de meest bekende en meest geliefde winterbloeiers is de kerstroos (Helleborus). Van december tot in april brengt deze kleur in de tuin en het hele jaar door heeft de plant mooi blad. Ze zijn er met witte, geelgroene en purperkleurige bloemen en kunnen ook prima in pot. Andere sterke winterbloeiers die het ook in pot goed doen en dus leuk zijn voor op de tuintafel, de vensterbank of aan de balkonrand: de winterviool en de winterheide. Ideaal voor tegen een muur of schutting: de winterjasmijn (Jasminum nudiflorum), die van december tot april overladen is met gele bloemen, en wintergroene clematissen, zoals ‘Winter Beauty’, die van december tot februari met witte kelkjes bloeit. Plant voor extra fleur bollen witte en/of gele narcissen aan de voet.

Struiken zonder blad, maar mét bloem
De toverhazelaar (Hamamelis) bloeit ‘op het kale hout’, dus terwijl er nog geen blad te bekennen is. De Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) krijgt in zachte winters al in december heerlijk geurende, gele bloemen. De Japanse toverhazelaar (Hamamelis japonica) draagt in februari-maart kleine gele bloemen, die heel licht geuren. Het bekende Chinees klokje (Forsythia) draagt vanaf medio februari goudgele bloemen. Struikkamperfoelies als de Lonicera x purpusii ‘Winter beauty’ en de Lonicera fragrantissima krijgen sterk geurende witte bloemen. Een andere aanrader is winterzoet (Chimonanthus praecox), met heerlijk geurende, witgele bloemen van januari tot maart. De Japanse sierkers Prunus subhirtella ‘Autumnalis’ groeit uit tot een kleine boom en kan al in november bloeien, met kleine witroze bloempjes.

Struiken met wintergroen blad én bloemen
Wintersneeuwbal Viburnum tinus en Viburnum bodnantense bloeien met geurende schermen. De Viburnum bodnantense ‘Dawn’ kan al in december bloeien met sterk geurende, roze bloemschermen die verkleuren naar wit. De wintergroene mahoniestruik Mahonia japonica krijgt heerlijk geurende, gele bloemen. De vleesbes (Sarcococca) heeft in januari-maart geurende witte bloempjes.

Tips

  • Plant de winterbloeier op een plek die u vanuit de woonkamer of vanaf de eettafel kunt zien. Dan kunt u er ook binnen, lekker comfortabel bij de verwarming, van genieten.
  • Combineer winterbloeiers met groenblijvende planten en struiken, zoals buxus, klimop, hulst en Taxus, en met wuivende siergrassen, voor een mooi wintersilhouet.
  • Kerstrozen houden niet van verhuizen. Plant ze dus meteen op de goede plek. Knip vlak voor de plant gaat bloeien het oude blad weg. De bloemen komen zo mooier uit en er vormt zich snel nieuw, frisgroen blad.
  • Wanneer het vriest stopt de Japanse sierkers even met bloeien. Knip dan een paar takken af en zet ze in een vaas; dan bloeien ze binnen verder. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra