Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Wat te doen in de tuin in november?

Wat te doen in de tuin in november?

Het kan flink stormen en regenen. De dagen worden steeds korter en kouder. Kies de spaarzame rustige, droge dagen om nog wat tuinklussen te doen waar u vanzelf warm van wordt.

  • Bind klimmers vast en bind eventueel een touw om hoge, fragiele vaste planten, zoals siergrassen. Controleer ook eventuele palen en banden bij bomen.
  • Verzamel blad van het gazon en verspreid dit tussen de borderplanten. Of gebruik het als afdeklaag voor vorstgevoelige potplanten.
  • Zolang het niet vriest kunt u nog rozen, fruitbomen, winterbloeiers, groenblijvers en voorjaarsbollen planten.
  • Snoei fruitbomen, zoals de druif, en bladverliezende bomen en struiken, en knot wilgen.
  • Gooi het snoeiafval niet weg. U kunt het versnipperen en verspreiden onder bomen en in de borders. Of verzamel alle gesnoeide en dode takken in een hoekje in de tuin. Insecten en kleine dieren als egels vinden er voedsel en beschutting.
  • Maak tuinmeubels schoon en zet ze in de schuur of garage.
  • Maak ook tuingereedschap goed schoon en berg het, nadat u het voor de laatste keer gebruikt heeft, droog op.
  • Maak vogelnestkastjes schoon of hang er een op.
  • Maak lege potten en bakken schoon en berg ze op of vul ze met winterbloeiers als winterviolen, bergthee (gaultheria), parelbes (Pernettya) en kerstrozen (Helleborus). Doe er meteen een laag noppenfolie in om plant en pot tegen de vorst te beschermen. Zorg daarbij wel voor een drainagegat.
  • Zorg dat er geen (overtollig) water in bakken en potten staat, haal eventuele waterschotels eronder weg en haal zinken teilen, houten watertonnen en gieters naar binnen.
  • Haal vorstgevoelige kuipplanten naar binnen. Informeer bij ons tuincentrum of u ze eventueel bij ons kunt laten overwinteren
  • Deze maand kunt u nog stekken nemen van tal van (bessen)struiken.
  • Laat dode en uitgebloeide stelen van planten als hemelsleutel (Sedum), bergamotplant (Monarda), koninginnekruid (Eupatorium) en brandkruid (Phlomis) en van siergrassen staan; ze vormen een mooi plaatje bij mist en rijp.
  • Sluit de buitenkraan af en berg de leeggelopen tuinslang op.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra