Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Wintermoes

Wintermoes

Zelf groenten en kruiden kweken is razend populair. Of u nu een moestuin, een kasje, een vierkante-meterbak of alleen wat potten en bakken heeft, zelfs in het late najaar en de winter kunnen we nog zaaien, kweken en oogsten. Kortom: lekker moestuinieren!

Oogsten

  • In november valt er nog genoeg te oogsten, zoals koolsoorten, pastinaken, aardperen, schorseneren en selderijknollen. Maak de geoogste groente schoon en bewaar ze op een vorstvrije en droge plaats, bijvoorbeeld in de schuur of kelder.
  • Boerenkool, eeuwig moes (splijtkool), winterprei, veldsla, winterpostelein, spruiten, topinamboerknollen en winterpenen kunnen in de moestuin blijven staan. U kunt er de komende maanden van blijven oogsten.

Zaaien en planten

  • Knoflook en uien kunt u van oktober tot begin december in de tuin of in een buitenpot planten, mits de temperatuur minstens 7 graden Celsius is.
  • In december en januari kunt u binnen tuinbonen, zomerkool, bloemkool en raapstelen voorzaaien.
  • In een kas kunt u snelgroeiende soorten, zoals (veld)sla, rucola, winterspinazie en radijsjes zaaien of planten en daar deze winter nog van oogsten.
  • Prei kunt u vanaf half januari binnen voorzaaien en opkweken. Wanneer de plantjes zo dik zijn als een potlood, kunnen ze naar buiten.
  • Veel kruiden kunt u het hele jaar door binnen in een pot of bak in de vensterbank kweken.
  • Kiem- en spruitgroenten, zoals tuinkers en taugĂ©, kunt u het hele jaar door binnen in potjes of bakjes zaaien en u kunt er al snel van oogsten.

Beschermen tegen vorst

  • Artisjokplanten zijn vorstgevoelig, bescherm ze met een laag compost, stro of blad.
  • Laat bij spruiten de koppen aan de planten zitten, die vormen een goede bescherming tegen vorst.
  • Bij strenge, langdurige vorst kunt u wintergroenten als snijbiet, schorseneren, wortels en veldsla beter ook bedekken met stro, blad of een plastic tunnel.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra