Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Vorstvrij de winter door

Vorstvrij de winter door

Koning winter komt eraan en het is altijd weer spannend hoeveel sneeuw, ijzel en koude hij meebrengt. Tijd om in actie te komen met deze tips om vorstgevoelige tuinplanten en planten in pot de winter door te helpen.

Beschutting bieden
Mediterrane en exotische kuipplanten als oleander, fuchsia, Solanum, bougainville en Tibouchina laat u overwinteren in de schuur, garage, een onverwarmde kamer of gang. Planten die nauwelijks beschut staan kunnen niet alleen schade oplopen door de vorst, maar ook door hevige regenbuien en een snijdende wind. Zet potplanten van terras of balkon daarom bij elkaar tegen de (relatief warme) muur van het huis, onder een afdak of veranda. Let er daarbij op dat overtollig regenwater uit de pot kan weglopen; zet de potten op pootjes, houten balkjes of leg er wat vellen karton onder.

Inpakken
Planten in potten zijn kwetsbaarder dan planten in de volle grond. De wand van een pot is dun en daardoor kunnen de wortels van de planten eerder bevriezen. Terracotta potten kunnen bij strenge vorst zelfs kapot vriezen. Bescherm de pot of bak daarom met noppenfolie, maar zorg er daarbij voor dat water aan de onderkant kan blijven weglopen en dat de plant kan blijven ademen. Of zet de pot in een grotere pot of een aantal potten bij elkaar in een kist en vul de tussenruimtes op met blad, stro of dennen- of coniferentakken. Grote tuinplanten als bananenplanten, palmen, Nieuw-Zeelands vlas (Phormium) en Yucca kunt u beschermen door er met bamboe- of tonkinstokken een wigwam rond te vormen en deze te omwikkelen met jute zakken of rietmatten. Vul de wigwams bij strenge, aanhoudende vorst voor de zekerheid op met stro, droog blad en/of dennentakken. Bescherm het oculatiepunt (de knobbel waaruit de takken groeien) van stamrozen door er dennen- of kerstboomtakken of stro met jute om te binden. 

Bedekken
Als bescherming tegen vorst én uitdroging kunt u wintergroene planten bedekken met een mulchlaag van organisch materiaal als stro, bladeren en houtsnippers. Wanneer het ’s nachts vriest en overdag de zon schijnt, lopen wintergroene planten en struiken het risico te verbranden. Het is dan het best de plant tegen het zonlicht te beschermen met vliesdoek of een oude handdoek. Bedek de voet van klim- en struikrozen met een hoop aarde (= ‘aanaarden’). Zet rietmatten tegen leifruit en haal deze weer weg zodra de temperatuur boven nul graden Celsius komt.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra