Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Camelia, een exotische schoonheid

Camelia, een exotische schoonheid

De camelia komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, voornamelijk uit China en Japan. De plant bloeit in het prille voorjaar met grote, roosachtige bloemen en wordt ook wel Japanse roos genoemd. Veel mensen durven het niet aan om de relatief prijzige schoonheid te kopen, omdat die in strenge winters nog wel eens het loodje wilde leggen. Dat hoeft helemaal geen bezwaar meer te zijn.

Winterhard
De camelia’s die tegenwoordig gekweekt worden kunnen een strenge winter doorstaan, mits ze op de juiste plek staan en tegen aanhoudende strenge vorst beschermd worden. De Camellia staat graag op een beschutte plek, in licht zure, vochtige grond en in de halfschaduw. Hij kan prima in een grote pot of kuip. De meest gemaakte fout is de plant in de volle zon te zetten (ook vroege ochtendzon in de winter verdraagt de plant niet) en hem in de zomer en het najaar geen water te geven. Dan is de kans op mooie roze, rode of witte bloemen in de periode van februari tot mei een stuk kleiner. Op de juiste plek en met de juiste verzorging kan de camelia in een zachte winter als deze zelfs al in januari gaan bloeien. De plant heeft het hele jaar door glanzend, donkergroen blad.

Tips

  •  Voorkom dat de knoppen bevriezen, dus pak de plant bij strenge vorst of bij nachtvorst in de lente in met een rietmat of bubbeltjesplastic.
  • Zorg ervoor dat de plant niet uitdroogt, maar de grond moet niet te nat worden, want dan kan er schimmelvorming optreden. Regelmatig besproeien met regenwater is raadzaam.
  • Geef de plant in de zomer een kaliumrijke meststof.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra