Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Eenjarigen voorzaaien

Eenjarigen voorzaaien

Het is nog even wachten tot we weer volop kunnen genieten van de kleuren en geuren van bloeiende tuinplanten. Beleef alvast de nodige voorpret door zomerbloeiende eenjarigen binnen voor te zaaien.

Welke wel en welke niet?
Vanaf eind februari, begin maart kunnen we langzaam kiemende eenjarigen die zich makkelijk laten verplanten in huis, serre of kas voorzaaien. Wacht zeker tot medio of eind april met het zaaien van snelle kiemers, zoals de siererwt (Lathyrus), want vrijwel alle eenjarigen kunnen pas na IJsheiligen (medio mei) naar buiten. Dan is de kans op nachtvorst goeddeels verdwenen. Vaak staat de kiemduur van de eenjarige vermeld op de verpakking.

Eenjarigen met een penwortel zaait u later in het voorjaar meteen in de volle grond, want deze laten zich niet goed verplanten. Als hun wortel ook maar een beetje beschadigd raakt, zullen ze het niet redden. Dat geldt bijvoorbeeld voor akeleien, papavers, eenjarige riddersporen, juffertje-in-het-groen (Nigella), gipskruid en Zinnia.

Geschikte eenjarigen om binnen voor te zaaien: Afrikaantjes, wasbloem (Cerinthe), kattensnor (Cleome), cosmea, vlijtig liesje (Impatiens), siererwt (Lathyrus), siertabak (Nicotiana), (hang)petunia en surfinia.

Zaaitrucs

  • Help zaden met een harde of dikke schil op weg door de buitenkant even te vijlen of de zaden een aantal uren te weken in een bakje lauw water.
  • Gebruik altijd schone potjes en bakken, om schimmelvorming te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat er gaatjes in de bodem van de potjes en bakjes zitten, zodat het water kan weglopen.
  • Gebruik zaaigrond of een mengsel van twee delen grond en een deel zand.
  • Zaai niet te dicht opeen; meng fijne zaden met wat zand om te zorgen dat u niet te dik zaait.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra