Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Plantenvoeding in alle soorten en maten

Plantenvoeding in alle soorten en maten

Het is hoogzomer en bloemen en planten groeien en bloeien dat het een lust is. Dat kost ze de nodige energie. Om ze optimaal en zo lang mogelijk ‘in vorm’ te houden kunnen we ze een handje helpen door ze – naast voldoende water – goede voeding te geven. Gezonde planten zijn bovendien minder vatbaar voor plagen en ziekten. In ons tuincentrum vindt u tal van producten met de juiste voedingsstoffen voor specifieke planten. Denk aan rozen- en gazonmest, maar ook aan voeding voor tomaten, kuipplanten, buxus en mediterrane planten. Op al deze producten staat precies aangegeven hoeveel en hoe vaak u het moet gebruiken.

Maak uw eigen compost
Ook kunt u kiezen voor een compostcontainer, zodat u op een goedkope manier uw eigen voedzame compost kunt maken. Ook zonder een container kunt u makkelijk op een beetje verscholen plek, bijvoorbeeld achter een haag, groente-, fruit- en tuinafval recyclen tot compost. Compost is het resultaat van een natuurlijk proces waarbij micro-organismen, wormen en pissebedden ervoor zorgen dat organisch afval wordt omgezet in een zeer waardevolle voedingsbron. Bovendien verbetert compost de bodemstructuur en heeft het een isolerende werking.

  • Geschikt voor op de composthoop: fijn snoeihout, grasmaaisel, vijveralgen, blad- en plantresten, uitgebloeide bloemen, versnipperde eierschalen, aardappelschillen en andere resten van groenten en fruit, koffiefilters en koffiedik, theezakjes.
  • Niet op de composthoop: botten, graten en andere vlees- en visresten, gekookte etensresten, brood, houtskool, kaaskorsten, koffiepads, papier, zieke planten, onkruid.

Tips:

  • Zorg voor voldoende doorluchting, vochtigheid en variatie van de composthoop, dan voorkomt u ook nare luchtjes
  • Schep of zet de composthoop om de zes weken om
  • Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen om de compostcontainer schoon te maken
  • Stalmest of kalk versnellen het composteringsproces
  • Avontuurlijke tuiniers kunnen kiezen voor een wormencompostbak, die bestaat uit stapelbakken met een afsluitbaar deksel en een kraantje. De bijgeleverde wormen produceren geurloze, hoogwaardige compost, zowel vloeibare als compacte. Vraag ernaar in ons tuincentrum.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra