Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Woonplant van de maand februari: de Scindapsus

Woonplant van de maand februari: de Scindapsus

Woonplant van de maand februari is de Scindapsus, ook bekend als Epipremnum. Een veelzijdige plant door z’n verschillende verschijningsvormen en met als bonus een bijzonder luchtzuiverende werking.

Gevlekt en gevlamd, klimmend en hangend
Met de Scindapsus kun je alle kanten op. Doordat de ranken op een liaanachtige wijze groeien, kan de plant omhoog klimmen langs een stam of z’n ranken laten hangen. De plant is daardoor te koop als klim- en hangplant. De veelal glanzende bladeren van de Scindapsus zijn hartvormig en hebben een opvallende print: het blad is gevlekt of gevlamd en heeft een kleurenpalet dat loopt van donkergroen via lichtgroen naar zilver, geel en zelfs witachtig.

Luchtzuiverend volgens NASA en Fytagoras
Uit onderzoek door NASA en het wetenschappelijke bedrijf Fytagoras* blijkt dat de Scindapsus in de top 10 van meest luchtzuiverende planten staat. De Scindapsus verbetert de luchtkwaliteit niet alleen thuis, ook op werkplekken waar printers en andere apparaten staan zorgt de plant voor een betere luchtkwaliteit.

Makkelijk te verzorgen
De Scindapsus komt van ver: de plant vindt zijn oorsprong in Zuidoost-Azië, Indonesië en de Salomonseilanden. Hoewel de plant ervoor zorgt dat jij zuivere lucht inademt, vraagt hij niet veel terug. Een lichte standplaats zonder tocht, een beetje water zodat de aarde gelijkmatig vochtig is en af en toe wat sproeien met de plantenspuit. En als de ranken te lang worden, knip je ze een stukje af.

Leuk om te weten:

  • De Scindapsus gedijt het beste tussen de 18°C en 25°C en kan niet tegen temperaturen onder de 15°C .
  • Scindapsus maakt onderdeel uit van de Araceaefamilie, net als Caladium, Dieffenbachia, Monstera en Philodendron.
  • De plant kan ook goed tegen een standplaats in de halfschaduw.
  • In de tropische oerwouden van Zuidoost-Azië, Indonesië en de Salomoneilanden groeit de Scindapsus langs de bomen omhoog.
  • De Scindapsus staat bekend als geluksplant: de plant zou zijn eigenaar geld en geluk brengen.
  • De Griekse naam Epipremnum komt van Epi (op) en Premnon (een stengel): groeit aan de stengels van bomen.
  • Verdwijnt de print op de bladeren van de Scindapsus en wordt het blad egaal groen? Dan staat de plant op een te donkere plek.
  • In 1879 werd de eerste Scindapsus naar Europa gebracht en daar verder ontwikkeld.
  • Je kunt de luchtvochtigheid voor de Scindapsus verhogen door een schotel met water in de kamer neer zetten. Het water kan dan langzaam verdampen.

Woonplant van de maand
De Scindapsus, of Epipremnum, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van februari 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra