Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Een hemelse tuin

Een hemelse tuin

Een origineel idee, of u nu gelovig bent of niet: selecteer uw nieuwe aanwinsten voor de tuin eens niet alleen puur op kleur, vorm en bloeitijd, maar op – Bijbelse – naam. Zo heeft u  gegarandeerd een hemelse, of, zo u wilt, paradijselijke tuin. En u steekt er nog wat van op ook!

Hof van Eden
Er zijn heel veel ‘gewone’ planten, struiken en bomen die in de Bijbel genoemd worden, van bramenstruik tot olijfboom. Maar er zijn er ook die duidelijk een religieuze benaming hebben. Een selectie:

 • Engeltjeseten of Adam-en-Eva-in-het-koetsje (volksnamen voor dovenetel)
 • Engelwortel (Angelica)
 • Judaspenning; volgens de overlevering groeiden deze tweejarigen op de plek waar Judas uit schaamte voor zijn verraad de zilverlingen gooide.
 • Judasboom; volgens de overlevering zou Judas zich verhangen hebben aan deze boom. De boom schaamde zich zó, dat de peulen rood kleurden.
 • Jacobsladder; de naam verwijst naar de droom van Jacob waarin hij engelen op een ladder tussen hemel en aarde zag.
 • Lieve-vrouwe-bedstro; Maria zou deze plant in het kribbetje hebben gelegd om een zacht bedje voor Jezus te maken of zou er zelf als kind op geslapen hebben.
 • Madonnalelie (Lilium candidum); heeft witte bloemen, de kleur van de onschuld.
 • Mariadistel; de witte vlekken op het blad zouden ontstaan zijn uit de melk van Maria bij het voeden van Jezus.
 • Maagdenpalm; de naam van deze bodembedekker verwijst naar Maria.
 • Passiebloem; de drie stempels zouden staan voor de nagels waarmee Jezus aan het kruis werd gespijkerd, de gespikkelde dradenkrans voor de doornenkroon, de gesteelde stamper voor de bittere kelk, de vijf meeldraden voor de vijf wonden op het lichaam van Christus.
 • Petrustranen (Symphoricarpos, sneeuwbes); volgens overlevering verborg Petrus zich in deze struik toen hij vluchtte voor de soldaten van Pilatus. Hij weende bitter om zijn verraad en zijn tranen bleven als witte parels aan de takken hangen.
 • Roomse kamille (Chamaemelum nobile); heeft witte bloemen met een geel hart.
 • Sint Janskruid, ook wel jaag-de-duivel-kruid genoemd. Een geneeskrachtige plant die zou zijn ontstaan uit het bloed van Johannes de Doper.
 • Salomonszegel; koning Salomon zou deze plant gebruikt hebben om de rotsen die hij nodig had voor de bouw van de tempel te laten springen. Uit dankbaarheid hiervoor zou hij zijn zegel op de wortel gedrukt hebben.
 • Salvia judaïca; de vorm van de Joodse zevenarmige kandelaar, de menora, zou gebaseerd zijn op de groeiwijze van deze salie.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra