Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Primulaparade

Primulaparade

De primula is een vroegbloeier. De naam zegt het al: primula is afgeleid van ‘primus’, wat ‘eerste’ betekent. Er zijn veel verschillende soorten primula’s. Sommige bloeien zelfs veel later in het jaar, van juli tot september, zoals de Primula florindae. Ze worden veel gekweekt vanwege hun kleurige bloemen. De kleur van de bloemen varieert van paars, geel, rood en roze tot wit. Met de bloeiende primula’s die nu bij ons verkrijgbaar zijn fleurt u eerst de huiskamer op. Als ze uitgebloeid zijn, kunnen ze de tuin in en heeft u er nog jaren plezier van, want primula’s zijn goed winterhard.

Boeketje sleutelbloemen
De meeste sleutelbloemen houden van zure grond en een koele, vochtige standplaats in de halfschaduw. De later bloeiende Primula florindae houdt van natte grond en doet het prima in of naast de vijver. Deze plant wordt ook een stuk hoger (tot 90 centimeter) dan zijn vroege soortgenoten. De Primula vialii is ook een geval apart. Deze wordt ook wel orchideeprimula genoemd, bloeit van mei tot en met juni met rood-violette bloemen, wordt circa 40 centimeter hoog en staat liever op een wat drogere plek, bijvoorbeeld in de rotstuin. Heel gewild zijn de kleine, maar o zo fijne Primula auricula-soorten. Hun bloempjes hebben allemaal een witte ring rond het hart en zijn er in heel veel kleurcombinaties. Ook deze soorten bloeien vroeg in het voorjaar, net als Primula elatior (de slanke sleutelbloem), die zwavelgele bloemen krijgt en circa 25 centimeter hoog wordt.

Vergeten delicatesse
De sleutelbloem werd vroeger veel in de keuken gebruikt, iets wat helaas bijna helemaal in de vergetelheid is geraakt. De verse bloemen van de Primula veris en Primula vulgaris zijn namelijk heel lekker in salades en in pannenkoeken- en cakebeslag. Ook versuikerd op cake of taart zijn ze niet te versmaden.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra