Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Kruidentuin aanleggen

Kruidentuin aanleggen

Het voorjaar is het ideale seizoen om een kruidentuin aan te leggen. Of om een makkelijke minikruidentuin te maken door een bak of paar potten te vullen met mooie, lekkere en gezonde kruiden. Leuk voor op het terras of balkon, al dan niet op een tafeltje of etagère.

Klassieke vakkentuin
Wie de ruimte heeft en een traditionele kruidentuin wil aanleggen, deelt een vierkant of cirkel in vakken, die u afzet met buxus of andere haagjes. Beplant elk vak met één soort kruid en houd rekening met de kleur van de kruiden(bloemen) en verschillende groeivormen. Door een bepaalde soort in nog een of twee vakken te zetten creëert u een harmonieus geheel. Een modern en praktisch alternatief is de vierkante-metertuin, die u als bouwpakket bij ons kunt kopen. Ook leuk voor de kinderen!

Tussen de bloemen
Het is nog altijd een trend om sier en moes in de tuin te combineren. Vaste kruiden, zoals rozemarijn, tijm en salie, kunnen prima tussen de andere tuinplanten worden gezet, mits de grondsoort goed waterdoorlatend is en ze voldoende zon krijgen. Lavendel verdient natuurlijk zeker een plekje in de tuin, aan de voet van de rozen of als geurend haagje naar de voordeur.

In potten en bakken
Sommige kruiden, zoals munt en citroenmelisse, zijn echte woekeraars. Die kunt u beter in een pot zetten. Maar ook bekende kruiden die we veel in de keuken gebruiken, zoals bieslook en peterselie, kunt u in een pot of bak zetten, mocht u bijvoorbeeld geen (grote) tuin hebben. Zet ze in een groepje bij elkaar, en klaar is uw minikruidentuin. Zelfs een eenvoudige houten kist verandert u in een handomdraai in een fleurige, geurige kruidenmix. Bekleed de binnenkant van de kist met antiworteldoek, doe er een laag hydrokorrels in en vul de rest op met potgrond. Zet de kist op een zonnige plek en geef regelmatig water en mest.

In de vensterbank
Voor binnen op de vensterbank zijn kruiden als basilicum, bieslook, koriander, eenjarig bonenkruid en dragon geschikt. Het is belangrijk dat ze voldoende licht krijgen en dat u de potten af en toe met een andere kant naar het raam draait. Zet ze echter niet in de volle zon en zorg ervoor dat ze niet uitdrogen.    

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra