Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Tulpenmanie

Tulpenmanie

Ze steken nu overal de kop op, bij de bloemenafdeling en in de tuin: tulpen! Wat worden we daar vrolijk van! Geen enkele andere lentebol is wereldwijd zo geliefd.

Turkse tulband
Oorspronkelijk komt de tulp uit Centraal-Azië, maar de bol wordt vooral geassocieerd met Nederland, dat de meeste gecultiveerde tulpen produceert en exporteert. Nomaden namen de bloemen ooit mee naar Turkije. De sultans daar droegen vervolgens lange tijd een tulp op hun tulband. Aan dit gebruik dankt de tulp zijn naam, die is afgeleid van ‘tulipan’, het Perzische woord voor tulband. De bollen kwamen eind zestiende eeuw naar onze contreien.

In soorten en maten
De echte liefhebber plant in oktober-november bollen van vroegbloeiende en laatbloeiende soorten, zodat u van medio maart tot juni van de tulpen kan genieten. Er zijn enkele en dubbele, lage en hoge en zelfs geurende tulpen. Een selectie:

 • Fosteriana-tulpen bloeien in maart-april en worden 20 tot 40 centimeter hoog.
 • Kaufmanniana- of waterlelietulpen bloeien in maart-april en worden 20-30 centimeter hoog.
 • Greigii-tulpen hebben blad met kastanjebruine strepen, een lichte abrikozengeur en bloeien in april-mei.
 • Triumph-tulpen bloeien vanaf medio april, zijn sterk en goed bestand tegen slechte weersomstandigheden.
 • Parkiet- of papegaaitulpen bloeien in mei met grillige, gevederde bloemen.
 • Lelietulpen hebben rond eind april lange, gepunte bloemen op stevige stengels.
 • Pioentulpen bloeien rond eind mei en hebben heerlijk geurende, dubbele bloemen.

Tips voor bollebozen

 • Wilt u lang genieten van uw boeket tulpen? Kies de juiste, wat hogere vaas, want de tulpen groeien nog een paar centimeter. Zet de bloemen niet in de volle zon en niet in de buurt van rijpend fruit, omdat ze dan sneller vergaan.
 • Botanische of wilde tulpen kunnen gewoon in de grond blijven en zijn zeer geschikt voor in een rotstuin.
 • Hoge tulpen hebben een meer beschutte plek nodig dan lage.
 • Verwijder uitgebloeide bloemen van de tulpen in de tuin of bloembak, maar laat het blad afsterven, zodat de bol genoeg kracht opbouwt om volgend jaar weer volop te bloeien. Poot de tulpen in de tuin daarom tussen hogere vaste planten die het afstervende tulpenblad aan het zicht onttrekken. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra