Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Woonplant van de maand maart: de Hortensia

Woonplant van de maand maart: de Hortensia

Woonplant van de maand maart is de Hortensia, ook bekend als Hydrangea. Deze plant brengt met haar uitbundige vorm en opvallende kleur de lente in huis.

De Hortensia en de lente

Houtige takken met donkergroene bladeren en met daarboven stervormige bloemblaadjes, dat is de Hortensia. Deze bloemetjes zijn er in het rood, paars, roze, wit, blauw en groen. Kleuren die het makkelijk maken om de Hortensia te associëren met de naderende lente. Er bestaan diverse soorten Hortensia’s zoals de bekende bolvormige planten, randbloeiers (Tellertype), seringvormige bloeiers, dubbelkleurige en doorbloeiende types. Ze worden gekweekt in minipotten met 1 bloem tot grote potten met een enorme zee aan bloemen en zijn verkrijgbaar van januari tot en met augustus.

Uit Azië en Zuid-Amerika
Van oorsprong komt de Hortensia uit Azië en Zuid-Amerika. De Engelse botanicus Sir Joseph Banks nam na een lange reis, eind achttiende eeuw, voor het eerst een Hortensia mee naar Europa. De plant kreeg een plaatsje in de botanische Kew Gardens in Londen en werd al snel populair. Tegenwoordig is de Hortensia verkrijgbaar als woonplant en als buitenplant.

Waterdrinker Hortensia
De Hortensia geniet tijdens de lente graag van een koele, lichte standplaats. Daarbij verlangt ze dagelijks een beetje water, het liefst onthard. De plant beloont je goede zorgen dan met een overvloed aan bloemetjes. Is de Hortensia uitgebloeid? Geef de plant dan vanaf mei een tweede leven in de tuin of op het balkon. Zet de Hortensia wel op een schaduwrijke plek, en geef de eerste weken veel water.

Leuk om te weten:

  • Rond Pasen is er veel vraag naar de witte Hortensia. Deze traditie is ontstaan vanuit het rooms-katholieke geloof.
  • Hortensia’s die eenmaal in de tuin zijn geplant kunnen van kleur veranderen door de zuurgraad van de grond. Planten in zure grond worden het volgende jaar blauw, en in grond met een hogere pH-waarde worden de Hortensia’s roze.
  • Hydrangea betekent letterlijk ‘watervat’.
  • In Japan drinkt men Hortensiathee (甘茶 ) tijdens de ceremonie op Boeddha’s verjaardag op 8 april.
  • Van Hortensia’s kun je een mooi droogboeket maken door de bloemen in een droge ruimte te hangen.
  • Worden de bladeren van de Hortensia geel? Zet de plant dan in zure, voedzame grond.
  • De Hortensia is met haar grootse uitstraling een echte cadeauplant.
  • De plant staat symbool voor dankbaarheid, gratie, schoonheid en overvloed.
  • Het eiland Faial, onderdeel van de Azoren, wordt ook wel het ‘blauwe eiland’ genoemd, omdat er zoveel blauwe Hortensia’s groeien.
  • Een Hortensia kom het beste tot haar recht bij een temperatuur tussen 13°C en18°C.

Woonplant van de maand
De Hortensia, of Hydrangea, staat deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van maart 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra