Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Boombeklimmers

Boombeklimmers

Bent u er ook zo klaar mee, met de aanblik van die kale boom in uw tuin? Gelukkig duurt het niet al te lang meer voordat de eerste fris groene blaadjes te voorschijn komen. We kunnen er zelf ook voor zorgen dat de boom het hele jaar door een extra mooi plaatje biedt: plant er een klimplant bij!

Laat maar klimmen
Om maar meteen een hardnekkig misverstand uit de wereld te helpen: klimop is niet schadelijk voor een boom. Deze sterke, wintergroene plant hecht zich alleen aan de stam en de dikste takken. De plant is wel zo ‘slim’ om te voorkomen dat hij zijn gastheer verstikt. Plant klimop echter niet bij een oude, minder vitale boom, want met de klimop vangt deze meer wind en wordt de kans groter dat de boom omwaait.

De boom in
Andere klimplanten die de bast en takken van bomen kunnen opfleuren:

  • Clematis (zowel groenblijvende als bladverliezende)
  • Kamperfoelie (er zijn ook wintergroene soorten)
  • Klimrozen en ramblers
  • Klimhortensia (er zijn ook wintergroene soorten)
  • Passiebloem

Tips

  • Houd rekening met de stevigheid en de grootte van de boom. Kies voor een kleinere boom minder sterk groeiende klimplanten. Bomen die jaarlijks gesnoeid, getopt of geknot moeten worden zijn niet geschikt om er klimplanten in te laten groeien.
  • Plant de klimplanten minstens 50 centimeter van de boomstam vandaan, zodat ze voldoende vocht en voedsel kunnen opnemen. Leid ze eventueel met touw of een stok naar de boomstam toe.
  • Maak een flink plantgat, twee keer zo breed en zo diep als de kluit van de klimplant, en vul dit met tuinaarde en compost. Geef de eerste weken royaal water.
  • Clematis montana en kamperfoelie geven de sfeer van een Engelse cottagetuin.
  • Klimop en klimhortensia geven een landelijke, bosachtige sfeer.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra