Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Een tuin voor alle zintuigen

Een tuin voor alle zintuigen

Laat u bij uw eerstvolgende bezoek aan ons tuincentrum eens niet alleen verleiden door de kleur van bloemen en planten. Er valt in de tuin namelijk nog zo veel meer te genieten, met álle zintuigen.

Horen, zien en voelen
Alleen al van het zien van bloeiende bollen en planten fleurt een mens op. Maar sluit uw ogen eens. Hoor de wind ritselen door de bladeren, het geknars van het grind onder uw voeten, het gefluit van de vogels en het gekabbel van een waterelement. Snuif de geur op van een boerenjasmijn of roos. Haal uw handen door de lavendel of tijm en u krijgt meteen zin in een lekkere maaltijd. Pluk een appel van de boom, een aardbei uit de hanging basket of een paar bloemen van de Oost-Indische kers voor op de boterham.

Ideeën om naar te luisteren
Een grindpad, waterelement of miniwaterval, siergras, bamboe, windgong, vlinder- en bijvriendelijke planten, insectenhotels, nestkastjes, (bessen)struiken en bomen die vogels aantrekken.

Ideeën om te proeven
Fruitbomen, bessenstruiken, kruiden en groenten. Veel bloemen zijn ook eetbaar, denk aan het maarts viooltje, Oost-Indische kers, goudsbloem, komkommerkruid, de bloemen van tuinkruiden en die van doorgeschoten groenten als bieslook en rabarber. Proef hoe zoet het blad van Stevia is of zuig de zoete nectar uit de bloem van een dovenetel.

Ideeën om te ruiken
Hyacinten, gouden of blauwe regen (Wisteria), kamperfoelie, rozen, seringen, kruidenplanten, boerenjasmijn, lelie, damastbloem (Hesperis), siertabak (Nicotiana sylvestris), vlinderstruik. Maai het gras en steek de barbecue aan.

Ideeën om te voelen
Loop met blote voeten op het gras. Raak het kruidje-roer-me-niet (Mimosa) aan en zie de blaadjes zich direct sluiten. Voel het zachte, grijze blad van ezelsoor (Stachys) en pluk de plakkende bloemen van mannentrouw (Plumbago) van uw kleding. Vermijd de doornen van bramen, rozen en vuurdoorn!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra