Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Zomer in de bol!

Zomer in de bol!

Het is nog maar net lente, maar in ons tuincentrum heeft u nu ruime keuze in zomerbollen. U kunt ze u in april-mei planten, nadat de grootste kans op nachtvorst is verdwenen. Dankzij de zachte temperaturen kunt u het er dit jaar best op wagen ze in april te planten. Anders kunt u ze nu alvast voortrekken. Dan heeft u deze zomer gegarandeerd een prachtige bloemenzee. De meeste zomerbollen staan ook leuk in een pot en leveren ook nog eens mooie snijbloemen.

Zomertoppers  
Populaire en dankbare zomerbollen zijn dahlia’s, begonia’s, lelies, calla’s en gladiolen. De meeste van deze bollen bloeien lekker lang, in vrolijke knalkleuren. Minder bekende zomerbollen zijn onder andere de Kaapse hyacint (Galtonia), met geurende, witte, klokvormige bloempjes, vogelmelk (Ornithogalum), de Abessijnse gladiool en de exotische ananasplant (Eucomis).

Tips

  • Zomerbollen houden van een zonnige plek. De meeste poot u – net als voorjaarsbollen – twee keer zo diep als de bol hoog is. Dahlia- en begoniaknollen vormen hierop de uitzondering; die willen ondiep gepoot worden.
  • Niet winterharde soorten, zoals de dahlia en begonia, moet u na de bloei en voor de eerste vorst opgraven (‘rooien’) en op een koele, donkere plaats laten overwinteren, op een bedje van zand, turfstrooisel of zaagsel. Of zet ze met pot en al in de garage.
  • Gladiolen en lelies zijn minder vorstgevoelig en kunt u gerust al in april planten.
  • Wilt u het zekere voor het onzekere nemen, plant de bollen dan begin april eerst in een pot en zet deze in de kas of koude bak. Zet ze buiten of plant ze (eventueel met pot en al) in de volle grond, zodra de kans op nachtvorst verdwenen is. Door de bollen op deze manier ‘voor te trekken’ zullen ze bovendien eerder in bloei komen.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra