Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Hagen snoeien

Hagen snoeien

Hoe vaker een heg gesnoeid wordt, hoe voller deze zal worden, want snoei stimuleert de groei. Minimaal één keer per jaar is voor de meesten heggen genoeg. Voor een aantal heesters geldt dat ze beter groeien als ze twee of drie keer per jaar gesnoeid worden. Het beste is om dat tussen juni en september te doen.

Eén snoeibeurt per jaar (eind juli/begin augustus):
Hulst (Ilex, eind juli/begin augustus)
Laurierkers (Prunus laurocerasus, juli/begin augustus)
Vuurdoorn (Pyracantha, juli/begin augustus)

Twee keer per jaar (de eerste keer in juni, de tweede keer in augustus)
Berkhaag (Carpinus)
Beukhaag (Fagus)
Meidoorn (Crataegus)
Schijnhulst (Osmanthus)

Drie keer per jaar snoeien (in juni, begin augustus en eind september):
Berberis (Mahonia)
Liguster
Spaanse aak of veldesdoorn (Acer campestre)

Coniferen snoeien
Er zijn twee groepen coniferen: schubconiferen (deze worden meestal voor een haag gebruikt) en naaldbomen, zoals dennen, ceders, sparren en taxus. De beste tijd om een coniferenhaag te snoeien is eind mei/begin juni, in ieder geval vóór de langste dag. Om een coniferenhaag netjes de winter in te laten gaan snoeit u hem eind september nog een keer.

Snoeitips

  • Snoei op een bewolkte dag, dan is er minder kans op verbranding.
  • Gebruik een scherpe (elektrische) heggenschaar.
  • Snoei nooit tot in het oude hout, maar laat altijd groene takken zitten, want een haag zal hierop niet meer uitlopen (behalve de taxus).
  • Snoei alleen de jonge groene scheuten aan de buitenkant, circa 10 centimeter per snoeibeurt
  • Knip de coniferenhaag altijd in een puntvorm (van onderen breder dan van boven). Zo valt er overal voldoende zonlicht en groeit hij gelijkmatig op.
  • Snoei bij de snelgroeiende Leylandii-conifeer ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Snoei ze net boven een naar binnen wijzende tak af, de nieuwe groei zal dan naar binnen zijn en niet naar buiten. Zo zakt de conifeer niet uit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra