Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Woonplant van de maand mei: de Calla

Woonplant van de maand mei: de Calla

In mei is Calla Woonplant van de maand. Je kent de plant misschien ook onder de naam Zantedeschia of bekerplant. Hoe je de woonplant ook noemt, het is een klassieke schoonheid met Afrikaanse roots en een zonnig karakter.

Fiere bladeren, kleurrijke kelken
Het blad en de kelken van de Calla staan fier omhoog en de plant heeft meestal een hoogte van 40 tot 55 centimeter. De pijlvormige bladeren zijn heldergroen, waartussen stelen met trechtervormige schutbladeren uitkomen. Deze zijn er in het rood, roze, crème, geel, paars, oranje, wit en zelfs zwart en beschermen de aar.

Zuid-Afrikaanse Calla
De Calla vindt zijn oorsprong in Zuid-Afrika en werd voor het eerst beschreven in de 18de eeuw door de botanist Giovanni Zantedeschi naar wie de plant werd vernoemd. Naast Zantedeschia wordt de Calla trouwens ook wel bekerplant genoemd, want volgens mythen dronken Griekse goden uit de kelk van deze bloem.

Liefde, licht en warmte
Door zijn Afrikaanse verleden houdt de Calla van licht en redelijke warmte. Geef de plant daarnaast een tot twee keer per week water en een beetje plantenvoeding voor een mooi resultaat. Oude schutbladeren die groen worden kun je laten zitten, haal ze wel weg als ze bruin kleuren. Is de Calla uitgebloeid? Dan kun je de plant op een zonnige plek in de tuin planten, waar hij na het afsterven volgend jaar weer opkomt.

Leuk om te weten:

  • De Calla is er onder andere in het zwart, een kleur die je niet vaak ziet bij planten.
  • Hangen de bladeren van de Calla? Geef de plant dan snel wat water.
  • De Calla heeft wel Zuid-Afrikaanse roots, maar groeit uit een knol.
  • De plant bloeit drie tot acht weken, afhankelijk van de verzorging.
  • Traditioneel staat Calla symbool voor zuiverheid en sympathie.
  • Wist je dat de Amerikaanse kunstenares Georgia O'Keeffe (1887 - 1986 ) heel veel Calla’s heeft geschilderd en daar bekend mee is geworden?
  • De Calla houdt van een temperatuur van 12-25°C.
  • Als in de herfst de plant is uitgebloeid en het blad vergeelt, stop dan met water geven en bewaar de Calla op een koele, vorstvrije plek. In het voorjaar wek je de plant weer tot leven door de plant op een warme plek weer water te geven.
  • De Calla is dol op losse humusrijke potgrond die altijd licht vochtig is.
  • Hangt er een druppel aan de kelk van de Calla? Dat verschijnsel heeft guttatie en ontstaat als je de plant te veel water geeft.

Woonplant van de maand
Calla of Zantedeschia staan deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van mei 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra