Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Bijvriendelijk tuinieren

Bijvriendelijk tuinieren

Bijen zijn zeer nuttige insecten; ze zorgen voor de bestuiving van tal van gewassen. Helaas gaat het de laatste jaren helemaal niet goed met de bezige beestjes. Zelfs koning Willem-Alexander is zich daarvan bewust. Hij heeft sinds 14 april, dankzij het radio 1 programma Vroege Vogels, twee bijenkasten op landgoed De Horsten, die elk zo’n 7000 bijen huisvesten. En die ‘koninklijke’ honing zullen leveren. Wij moeten het stellen zonder eigen landgoed, maar we kunnen ons steentje bijdragen door onze (gevel)tuin, ons (dak)terras of balkon bijvriendelijk te maken.

Bijenlokkers
Bijen leven voornamelijk van stuifmeel en nectar. Zorg daarom voor bloeiende inheemse planten vanaf het prille voorjaar tot de late herfst.
Stuifmeel- en nectarrijk zijn onder andere:

  • Vaste planten en kruiden: aster, bijenkorfje (brunel of Prunella), campanula, ereprijs, goudsbloem, guldenroede (Solidago), hemelsleutel (Sedum), kattenkruid (Nepeta), kogeldistel (Echinops), ooievaarsbek (Geranium), zonnehoed (Rudbeckia), lavendel, marjolein en tijm
  • Een- en tweejarigen: cosmos, juffertje-in-het-groen (Nigella), korenbloem, vingerhoedskruid en zonnebloem
  • Klimplanten: kamperfoelie en klimhortensia
  • Struiken: alle bessenstruiken en hondsroos (Rosa canina)
  • Bomen: fruitbomen, esdoorn, (konings)linde, Robinia, tamme kastanje en wilg

Tips

  • Zorg voor natuurlijke nestplaatsen, zoals dood hout en holle plantenstengels. Maak de tuin dus vooral niet te netjes en laat uitgebloeide bloemstengels aan het eind van het jaar staan tot het vroege voorjaar.
  • Hang een insectenkastje of bijenhotel op. U kunt er ook zelf een maken, door gaatjes te boren in een afgestorven stuk boomstam of dikke tak, of door op een zonnige plek holle bamboestengels op te stapelen of aan een touw op te hangen.
  • Gebruik geen chemicaliën en pesticiden in de tuin.
  • Kijk voor meer informatie en tips op www.bijenlint.nl of www.natuurpunt.be.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra