Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Pioenrozen in huis en tuin

Pioenrozen in huis en tuin

Wie houdt er nu niet van de romantische bloemen van de pioenroos? In mei en juni bloeien ze volop en staan ze prachtig in de tuin en in de vaas.

Pioenen: om te zoenen!
Er zijn veel soorten pioenen. De meest bekende zijn de Paeonia lactiflora en de boerenpioen (Paeonia officinalis), vaste planten die prachtige (snij)bloemen krijgen. Ze zijn er met enkele en met dubbele bloemen, sommige bolvormig, andere roos- of anemoonachtig en in tal van kleuren. In de tuin willen pioenen een zonovergoten plek en neutrale, vruchtbare en licht vochtige grond. Plant een pioen zo ondiep mogelijk, met slechts zo’n twee centimeter aarde op de ‘rode neus’. Hij houdt er niet van verplant te worden, maar bloeit hij na een paar jaar nog niet, verplant hem dan in oktober naar een betere plek. De herfst is de beste periode om een pioenroos te planten. Heeft hij het eenmaal naar zijn zin, dan geniet u nog vele jaren van zijn bloemenpracht.

Tips

  • Op vaas kunnen pioenrozen lang bloeien, zolang ze in een schone vaas met schoon water met snijbloemenvoedsel staan, niet op de tocht en niet in de buurt van (een schaal met) rijpend fruit
  • Koop of pluk de bloemen wanneer de knoppen al een beetje geopend zijn
  • De bloemen kunt u ook heel goed drogen, waarbij ze hun kleur behouden
  • Vaste tuinpioenen bloeien mooi, maar niet heel lang, en ze nemen best wat plaats in. Daarom zijn ze minder geschikt voor een kleine tuin
  • Verwijder in september/oktober de resterende stengels van de plant tot op 3 centimeter boven de grond om ziektes als grijze schimmel te voorkomen. Gooi de stengels daarom ook niet op de composthoop
  • U kunt een pioenroos ook in een pot planten, mits deze groot genoeg is en u de grond voldoende vochtig houdt

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra