Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Buxus snoeien

Buxus snoeien

Bijna iedereen heeft wel een buxus in de tuin of in een pot op het balkon. De struik, ook wel palmboompje genoemd, is het hele jaar groen en kan makkelijk in allerlei mooie of leuke vormen worden gesnoeid. Buxushaagjes horen van oudsher in de klassieke, formele tuin en in de moestuin, rond de verschillende vakken en bedden.

Bonus
Buxus gedijt in elke grondsoort en groeit ook in de schaduw. Een ander voordeel is dat de struik niet zo snel groeit en daarom minder vaak gesnoeid hoeft te worden dan andere groenblijvers, zoals liguster en  taxus. Om buxus mooi in model en vol en stevig te houden snoeit u hem twee keer per jaar.

Snoeitips
Mei, vooral na IJsheiligen, wanneer de kans op nachtvorst goeddeels is verkeken, is de ideale maand om buxus voor de eerste keer te snoeien. In juni, vóór de langste dag, kan het ook nog.

  • Kies een bewolkte dag, om te voorkomen dat de blaadjes door de zon verbranden
  • Leg een oud laken, oude badhanddoek of lege vuilniszakken rond de struik of haag om de blaadjes op te vangen en ze makkelijk af te kunnen voeren
  • Gebruik een scherpe heggenschaar
  • Spuit de buxus nat (als het niet geregend heeft), zodat de schaar nog makkelijker door de blaadjes knipt
  • Houd de schaar goed recht en snoei een haag eerst aan de zijkanten en vervolgens aan de bovenkant. Span eventueel een touwtje om overal op dezelfde breedte of hoogte te snoeien. Waai niet heen en weer met de schaar, maar loop met kleine pasjes langs de haag  
  • Neem af en toe afstand om te kijken of u het gewenste resultaat bereikt  
  • Voor bijzondere vormen kunt u ook gebruik maken van een snoeischaar of gewone schaar, zolang deze maar goed scherp is. Begin bovenaan
  • Geef na het snoeien wat koemestkorrels of speciale buxusmest
  • Snoei de buxus voor de tweede keer in september

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra