Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Purperklokjes

Purperklokjes

Tijd om eens de loftrompet te steken over een prachtige bladplant, die ten onrechte nog altijd relatief onbekend is: het purperklokje (Heuchera). Deze vaste plant is zowel een sieraad in de tuin als in een pot op het terras of balkon. En in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is de plant in steeds meer kleuren verkrijgbaar.

Mooi in alle seizoenen
Het purperklokje is een vaste plant die in de winter z’n blad behoudt. Hij doet het goed in de halfschaduw en op een plek met gefilterd zonlicht, en zowel in enigszins droge als vochtige grond. Er zijn verschillende soorten, die in hoogte variëren van 15 tot 60 centimeter. De subtiele bloemetjes die in juni op ijle steeltjes verschijnen zijn zacht wit, geel of roze, maar de Heuchera schittert vooral door het fraaie blad. Dat kan heel diep purper, bijna zwart zijn, maar ook limoengroen, perzikkleurig of gemarmerd grijs-rood. Bekende soorten zijn Heuchera ‘Chocolate Ruffles’ en ‘Palace Purple’. Vraag ernaar in ons tuincentrum.

Tips

  • Zorg bij het planten van jonge purperklokjes voor goede (pot)grond
  • Geef ze regelmatig water als u ze in een pot zet
  • Vermeerder de plant na een jaar of drie door de wortelstokken te scheuren of te delen
  • Helaas zijn de witte larven van de taxuskever ook gek op purperklokjes. Ze vreten de wortels van de plant aan. Gaan de bladeren opeens slap hangen, controleer dan de (pot)grond. Ziet u de witte, gekromde larfjes, verwijder dan zo veel mogelijk van de grond en alle larven die zich daarin bevinden. Geef de plant een nieuwe plek of pot, nieuwe grond en voldoende water. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra