Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Woonplant van de maand juni: de Anthurium

Woonplant van de maand juni: de Anthurium

In juni is Anthurium de Woonplant van de maand. Een exotische plant die met zijn glimmende bladeren en gekleurde schutblad zowel een klassiek als een modern interieur tot leven brengt.

Geliefd en glimmend
De Anthurium staat al jaren hoog op verlanglijstjes en verdient de plant ook. Deze geliefde woonplant maakt met zijn glimmende groene blad, gekleurde schutbladeren en vrolijke kolf echt een statement. Een witte Anthurium zorgt voor een serene uitwerking, terwijl felgekleurde soorten een levendige uitstraling hebben. De plant pas in elk interieur, wat hem een reputatie geeft als cadeauplant.

Uit de tropische regenwouden
In 1857 vond de Oostenrijkse arts en botanicus Dr. Karl van Scherzer de eerste soort Anthurium, genaamd Anthurium scherzerianum. De tweede werd ontdekt tijdens een expeditie in 1876 in het Andesgebergte in Colombia en Ecuador door Eduard Francois Andre. Hij vernoemde deze plant ook naar hemzelf: Anthurium andreanum. Inmiddels kennen we meer dan 500 soorten Anthuriums.

Lichte standplaats, vochtige aarde
De Anthurium houdt van een lichte plek, maar niet van direct zonlicht. Geef de plant het liefste één tot twee keer per week wat lauw water. De potkluit mag niet helemaal droog zijn, maar moet vochtig blijven. Als de plant te nat staat, is de grond zwart in plaats van bruin en kun je beter wat minderen met het gieten. En omdat de Anthurium uit het regenwoud komt, vindt hij het prettig om af en toe gesproeid te worden.

Leuk om te weten:

  • Je ziet de Anthurium meestal in het rood, maar de plant is ook te koop in het roze, paars, oranje, geel, wit of groen.
  • De symboliek van de Anthurium is exotische schoonheid.
  • De Anthurium doet het als snijbloem ook heel goed in (bruids)boeketten.
  • De Anthurium andreanum noemen we ook wel lakanthurium en de Anthurium scherzerianum staat bekend als flamingoplant.
  • Het gekleurde schutblad van de Anthurium wordt vaak ten onrechte aangezien voor de bloem. De echte bloemetjes van de plant groeien op de kolf en bestaan uit kleine bobbeltjes.
  • De naam Anthurium stamt uit het Grieks. Anthos betekent “bloei” en oura “staart”. Deze benaming dankt zij aan haar bloeiwijze die bestaat uit een schutblad en een kolf. De kolf wordt met een staart vergeleken.
  • Anthuriums kwamen in de negentiende eeuw in de mode als woonplant, mede door hun opvallende uitstraling.
  • Sommige Anthuriumsoorten worden volgens traditie gebruikt in medicijnen of om tabak te parfumeren.
  • De Anthurium behoort tot de familie van de Araceae, ofwel de aronskelkachtigen. Tot die familie behoren ook onder andere de Calla (Woonplant van de maand mei) en de Dieffenbachia.
  • Anthurium geeft nieuwe bloemen en bladeren nadat de oude bladeren en bloemen verkleuren. Gele bladeren en verdorde bloemen kun je dan weghalen. Glimt het blad mooi? Dan is de Anthurium helemaal tevreden.

Woonplant van de maand
Anthurium staan deze maand in het middelpunt van de belangstelling als Woonplant van juni 2014. ‘Woonplant van de maand’ is een initiatief van het Bloemenbureau en komt tot stand met financiële steun van de Europese Unie. Maandelijks kiest het Bloemenbureau in overleg met vertegenwoordigers uit de sierteeltsector een plant die het opvallend goed doet bij de consument, of juist (nog) niet zo bekend is, maar wel potentie heeft om het goed te doen in de woonkamer. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra