Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Waterplanten

Waterplanten

Juni is een goede maand om de vijver schoon te maken door kroos, algen en woekerende planten te verwijderen. En er nieuwe planten in te zetten. Ook zonder tuin kunt u genieten van bijzondere waterplanten. Tegenwoordig komen steeds meer decoratieve minivijvers op de markt, in de vorm van manden en kleurige kunststof bakken, maar ook grootmoeders teil of een grote schaal zijn geschikt. Leuk op elk terras of balkon!

Planten voor de (mini)vijver

  • Waterlelies vormen prachtige bloemen en gaan de vorming van algen tegen. Bovendien bieden ze beschutting aan vissen en een rustplek voor kikkers. Houd rekening met de diepte waarop u ze moet planten. Heeft of wilt u een minivijver? Vraag in ons tuincentrum naar de kleine ‘pygmee’-waterlelies die slechts 20 centimeter diep hoeven te staan.
  • Snoekkruid bloeit mooi blauw en kan ook in een kuip of bak.
  • Zuurstofplanten, zoals fonteinkruid, vederkruid, sterrekroos en hoornblad, verbeteren de waterkwaliteit en zijn onmisbaar in een (mini)vijver.
  • Drijfplanten, zoals het vlotvarentje, het mosselplantje, de schelpbloem en de waterhyacint, zijn sierlijk, gaan algengroei tegen en zijn bij uitstek geschikt voor de minivijver, schaal of tobbe.

Tips

  • U kunt een minivijver, zoals een grote schaal, ook in de tuin ingraven.
  • Voor minivijvers zijn speciale voedingsbodems en middelen om leidingwater geschikt te maken voor waterplanten verkrijgbaar.
  • Zorg ervoor dat niet meer dan een derde van het wateroppervlak met planten bedekt is, zodat er voldoende licht – en dus zuurstof – in de vijver komt.
  • Sommige waterplanten vormen bloemen of bladeren die u mooi in een boeket kunt verwerken. Of steek eens een paar snijbloemen tussen de drijfplantjes in de minivijver.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra