Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Zomersnoei

Zomersnoei

Op 21 juni is het weer zomer! Wacht niet tot de langste dag met het snoeien van bepaalde planten en struiken, dan geniet u de komende maanden gegarandeerd van een fleurige tuin. Immers: snoeien doet bloeien!

Snoeien in juni:

  • Knip vóór 21 juni (bijna) uitgebloeide tuingeraniums, ridderspoor, vrouwenmantel en klokjesbloem terug, zodat ze mooi nieuw blad vormen en dit jaar nog een keer kunnen gaan bloeien.
  • Knip liefst nog vóór half juni zomerbloeiende vaste planten terug, zodat ze steviger worden en ze iets later in het seizoen bloeien. Laat daarbij altijd wat blad zitten. Door ongeveer een derde of de helft van de stengels van een plant om en om terug te knippen, verlengt u de bloei van deze plant. Dit kan onder andere bij de bergamotplant (Monarda), phlox, zonnehoed, zonnekruid, ereprijs en koninginnekruid.
  • Ook lelijk geworden blad van vroege voorjaarsbloeiers, zoals longkruid en de Kaukasische vergeet-me-niet, kunt u nu wegknippen.
  • Snoei vóór de langste dag ook uitgebloeide struiken als de boerenjasmijn, brem, kerriestruik, Forsythia, Deutzia en Weigela, buxusstruiken en -hagen en hagen van taxus, (haag)beuk, liguster, hulst en Leylandii-coniferen.
  • Is uw sering te groot geworden? Snoei hem dan direct na de bloei terug tot zo’n 50 centimeter boven de grond. Hij loopt vanzelf weer uit.
  • U kunt in juni ook de wilde scheuten van rozen weghalen. Deze scheuten verschijnen bij de onderstam en hebben lichter gekleurd of anders gevormd blad dan de rest van de plant. Trek of snijd ze los van de stam.
  • Het is een goede maand om uitgebloeide (vroegbloeiende) clematissen, zoals Clematis montana, te snoeien. Knip dunne takken en dood hout weg.
  • Het is niet echt snoeien, maar wel belangrijk: de uitgebloeide bloemen van rododendrons verwijderen. Breek de uitgebloeide bloem voorzichtig met duim en wijsvinger af. Zo wordt zaadvorming voorkomen en gaat alle energie naar de nieuwe knoppen. Dan geniet u volgend voorjaar van een rijkere bloei.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra