Vragen? neem gerust contact met ons op via 023-5581528 of [email protected]

Compost maken

Compost maken

In plaats van tuin- en keukenafval weg te gooien kunt u het na verloop van tijd hergebruiken als bodemverbeteraar en plantenvoeding. Leg daarvoor een composthoop aan in een hoek achter in de tuin of achter een grote struik, om deze uit het zicht te houden. U moet er natuurlijk wel makkelijk bij kunnen. Heeft u een grote tuin en veel afval, dan kunt u de hoop afzetten met houten planken en balken. U kunt ook kiezen voor een (wormen)bak of vat.

Vitaminekuur voor de tuin
Compost bestaat uit afgebroken groenafval. Bacteriën, schimmels en beestjes als wormen zetten het afval om tot gezonde plantenvoeding. Wormen nemen het materiaal in zich op en zetten het om in humus voor (groente)planten, struiken, bomen en het gazon.

Wel of niet op de composthoop
Geschikt: (versnipperd) snoeiafval, grasmaaisel, herfstbladeren, eierschalen, rauwe groente- en fruitresten, koffiefilters en theezakjes, houtsnippers, zaagsel, stro
Niet geschikt: gekookte etensresten, vlees en botten, schillen van citrusvruchten, kattenbakkorrels, papier, onkruid, coniferentakken, en zieke, bloeiende en zaaddragende planten

Composttips

  • Plaats de composthoop in de halfschaduw en op een beschutte plek, om te voorkomen dat hij te nat of te droog wordt.
  • Zorg voor de juiste verhouding tussen vochtig en droog en tussen grof en fijn materiaal én voor voldoende variatie in keuken- en tuinafval. Wissel laagjes van verschillende materialen af.
  • Voldoende lucht in de composthoop versnelt het proces en voorkomt nare geurtjes. Schep de hoop daarom ongeveer eens in de twee à drie maanden om met een riek of een speciale beluchtingsstok.
  • Afhankelijk van de materialen op de hoop is de compost na vier tot negen maanden klaar. De compost voelt dan aan als droge aarde en ruikt naar verse bosgrond. Gooi onverteerde resten terug op de hoop.
  • Verspreid elk jaar ongeveer twee centimeter compost over de hele (moes)tuin.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Goede afwatering in de tuin

De enorme hoosbuien van de afgelopen tijd, waardoor woonkamers, kelders, straten en tuinen blank kwamen te staan, maken maar weer eens duidelijk dat het heel belangrijk is te zorgen voor een goede afwatering in de tuin. Een aantal mogelijkheden en tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer...
Smaakmaker in de tuin

Fruitbomen als appel, peer en pruim zijn echte smaakmakers in de tuin. In het voorjaar geniet je van de bloesem en vanaf augustus verschijnen de eerste vruchten. De fruitboom staat daarom als Tuinplant van de Maand extra in het zonnetje.

Lees meer...
Woonplant van de maand augustus: de Echeveria

In augustus is de veelzijdige Echeveria benoemd tot de Woonplant van de Maand. Deze vetplant met Mexicaanse roots is een echte survivor die weinig aandacht vraagt.

Lees meer...
Iepenziekte

Het is helaas niet altijd pais en vree in onze Hof van Eden. Nadat de afgelopen jaren de buxus en de Leylandii-coniferen plotsklaps akelig bruin konden worden, steekt ook de gevreesde iepenziekte hier en daar weer de kop op. In alle gevallen zijn schimmels de boosdoeners. Bij de (voor de bomen) zeer besmettelijke iepenziekte is een vervelende kever de veroorzaker van het kwaad. 

Lees meer...
Onze tuincentra